Avui llancem la 1a edició de la convocàtoria CanalFIC!, una iniciativa que posa a disposició 4.000€ pel finançament d’idees i projectes culturals impulsats per la Fabra i Coats-Fàbrica de Creació i Centre d'Art Contemporani de Barcelona (FiC) i l’ICUB, en col·laboració amb la Fundació Goteo.

Aquesta iniciativa combina el finançament col·lectiu (crowdfunding), a través de la plataforma Goteo, amb el suport institucional de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), amb les determinades condicions de participació i selecció que s'estableixen en aquest document.

Es seleccionaran fins a 2 projectes culturals localitzats i impulsats per residents de FIC, que tindran a disposició una borsa de 4.000€ (matchfunding) per complementar les aportacions monetàries que la ciutadania faci a les seves campanyes de crowdfunding.

Els projectes seleccionats duran a terme una campanya de finançament col·lectiu a la plataforma Goteo, rebent una atenció especialitzada per part de l'equip per a la redacció i disseny final de la campanya i amb el suport de la Fundació Goteo per a la seva promoció i difusió.

La fòrmula és senzilla

● Els projectes seleccionats han de tenir un pressupost mínim de 4.000 €, que serà el finançament mínim a obtenir en la primera ronda de Goteo (40 dies).
● Durant aquesta primera ronda, un cop que el projecte hagi obtingut 2.000 € de donacions de, almenys, 50 usuaris diferents, la Fundació Goteo, en col·laboració amb l'ICUB aportarà una quantitat addicional de 2.000 € al projecte.
● En el cas que durant la primera ronda, el projecte no hagi aconseguit les condicions necessàries per optar al premi de l'ICUB, però sí que hagi superat el pressupost mínim establert (de, almenys, 4.000 €), aquest pot seguir desenvolupant la campanya de crowdfunding en la seva segona ronda i seguir optant al matchfunding quan compleixi els requisits (almenys 50 co-finançadors).

Els criteris de selecció dels projectes són quatre: Grau de definició i concreció dels projectes; Viabilitat del projecte i el seu pressupost per al desenvolupament d'una campanya de finançament col·lectiu exitosa; Adaptació del pressupost del projecte al mínim requerit per la convocatòria; Es tindrà en compte l'equilibri entre els projectes del viver i dels residents artístics en la selecció d’aquests.

Com crear el teu projecte

Per presentar el teu projecte a la plataforma de Goteo hauràs d'anar a Canal FIC & Goteo i prémer el botó “crear un projecte” o bé "iniciar la sessió" en cas de que ja tinguis un compte creat. Un cop dins trobaràs totes les indicacions necessàries per explicar-nos la teva iniciativa i formar part de la convocatòria. Molta sort!

Calendari

El plaç de presentació de projectes és des del 29 d'abril al 2 de juny de 2021. La resolució dels projectes seleccionats es farà pública el dia 10 de juny del 2021 a la web de Goteo i es comunicarà de forma individual a tots els projectes rebuts.

Avantatges del matchfunding

● Legitimitat: L’Institut de Cultura de Barcelona legitima els seus pressupostos, obrint-los a la ciutadania i permetent que aquesta decideixi el destí del diner públic. És un sistema més democràtc i es contraposa a les polítiques top-down.
● Participació: Iniciatives sorgides des d’abaix i impulsades per la ciutadania.
● Sostenibilitat: Es fomenten projectes impulsats per la ciutadania i arrelats a Barcelona. Darrere d'aquests projectes hi ha comunitats disposades a fer-los viure i assegurar una continuïtat.
● Transparència: La ciutadania és l'auditora d'un procés que permet visualitzar en tot moment on es destinen els diners públic i les aportacions ciutadanes.
● Èxit: Quan una institució dóna suport a campanyes de crowdfunding, la seva ràtio d'èxit supera el 90%
● Laboratori d’aprenentatge: Durant les campanyes, els projectes aprenen i s'enforteixen, treballant en equip i fent créixer la seva xarxa.

Per més informació, imatges i/o col·laboracions podeu contactar-nos a info@goteo.org