(Actualització: Si no vas poder assistir, aquí podràs visualitzar la sessió realitzada ;D)

La proposta de Fons

🤗 Com ja sabràs, el passat mes d'abril vam llançar la nova plataforma digital Participa Goteo amb l'objectiu de crear espais de col·laboració, diàleg i construcció col·lectiva de solucions per fer front als desafiaments socials i econòmics.

En aquest article, analitzarem el tancament del primer procés de participació al projecte Goteo ft Decidim, així com els resultats de la votació i la resposta de la comunitat davant la convocatòria a la nova plataforma digital Goteo Participa. Aquest projecte impulsat per la Fundació Platoniq, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona en el marc de la convocatòria de subvencions Enfortim 2022, té com a objectiu la reactivació i el reforçament de l'economia social i solidària. També el desenvolupament de projectes d'intercooperació que segueixin l'estratègia #ESSBCN2030, en la seva cerca per fomentar la participació i la presa de decisions de la comunitat Goteo.

Fraguas 🫧

El procés pilot de participació

El procés s’ha dut a terme a la plataforma Participa Goteo i ha tingut una durada de dos mesos, des del 15 de març fins al 15 de maig de 2023. Sorgit d’un llarg recorregut que ha implicat l’anàlisi quantitatiu i qualitatiu de la comunitat Goteo amb perspectiva interseccional; la creació d’un grup motor i el co-disseny de processos i mecanismes d’implicació de la comunitat en la presa de decisions; la instal·lació i personalització de la plataforma Goteo Participa i, finalment, la identificació i disseny del procés pilot.

Amb l'objectiu de co-dissenyar un fons solidari de la comunitat Goteo s'han dut a terme les següents fases: 1) Elaboració de propostes a càrrec del grup motor; 2) Validació tècnica de les propostes; 3) Priorització de les propostes a través de votació oberta a la comunitat Goteo; 4) Publicació dels Resultats

Resultats de la votació

Durant la primera fase del procés participatiu a Goteo Participa es van presentar vuit propostes de Fons Solidari per a la comunitat Goteo. En aquest punt, és important destacar la diversitat i la qualitat de les propostes rebudes on la comunitat va tenir l'oportunitat d'analitzar i avaluar cadascuna d'elles, expressant les seves preferències a través de la plataforma, de les quals presentem les tres iniciatives més votades:

Fons Comunitats Rurals: 78 suports
Fons per a la regeneració del territori: 46 suports
Fons CulturaCoop: 43 suports

Durant els propers mesos farem realitat el fons de Comunitats Rurals a través d’un nou procés de participació en què es farà una crida a projectes que vulguin presentar les seves propostes i una campanya de crowdfunding en que es convidarà a la comunitat Goteo a fer aportacions conjuntament amb el recolzament d’un fons multiplicador (matcher).

Resposta de la comunitat

Volem avançar que la convocatòria a la nova plataforma Goteo Participa ha generat una resposta entusiasta per part de la comunitat i les entitats de l'Economia Social i Solidària de la ciutat. Durant el procés participatiu, s'ha aconseguit crear espais de col·laboració, diàleg i construcció col·lectiva de solucions per fer front als reptes socials i econòmics.

Per a la priorització de propostes, s’ha fet una crida a la participació de tota la comunitat Goteo mitjançant el butlletí i les xarxes socials. Hi ha hagut un total de 303 accions de participació (suports i comentaris) i 177 participants úniques.

L'experiència pilot d'aquest procés de participació ha proporcionat aprenentatges valuosos que es volen compartir amb la comunitat i les entitats de l'ESS interessades en aprofundir en el seu model de participació i governança. El compromís i la participació activa dels membres de la comunitat han estat fonamentals per a l'èxit d'aquesta iniciativa.

Hi esteu convidades!

El proper 31 de maig a les 18h us convidem a participar en la sessió de presentació que hem organitzat per compartir els aprenentatges d’aquesta iniciativa i els resultats obtinguts.
Els continguts de la sessió seran els següents:

  • Presentació del projecte Goteo ft Decidim i aspectes rellevants en la creació de la plataforma digital Goteo Participa.
  • Procés pilot de participació per al co-disseny d'un fons solidari de la comunitat Goteo: resultats obtinguts i propers passos.
  • Aprenentatges i propostes per replicar aquesta experiència en altres projectes de l'Economia Social i Solidària de la ciutat.

Acompanyeu-nos en la sessió del 31 de maig a les 18h per conèixer i compartir els aprenentatges d'aquesta iniciativa que ens ha entusiasmat tant, accedint-hi a través d'aquest enllaç o bé a través del QR. També us facilitem un díptic aquí. Us hi esperem!

Normal 🫧