A Goteo sabem que hi ha moltes formes o conceptes de família. I estem convençudes que totes són vàlides, com a unitat bàsica de la vida social, per educar en felicitat a la infància. Així que, per celebrar aquest dia, volem donar-vos a conèixer alguns projectes que aporten el seu granet de sorra per assolir aquest objectiu per a totes. Us encantaran!

En Campanya!

Podem començar, com no, per la defensa dels drets humans i la llibertat de decisió sobre el propi cos de cada membre de la família, per això us presentem Parir en llibertat: El meu cos, el meu part, la meva decisió, la campanya que neix després de l'ordre judicial d'arrest i trasllat hospitalari d'una embarassada, que desitjava parir a casa, per sotmetre-la a una inducció de part amb cesària. L'objectiu és cofinançar la defensa jurídica i impulsar l'acció social de defensa dels drets de totes les embarassades.

En el viatge cap a la maduresa, és important un entorn segur i nutritiu. Un lloc exemplar és El Roser, una comunitat d'aprenentatge viva i activa per a nens i nenes a partir de 3 anys i de la qual formen part tot el col·lectiu de famílies i professionals. Van començar el 2011 i ara, 8 anys després i amb tota aquesta experiència acumulada, volen donar continuïtat al projecte oferint l'etapa de Primària. Per a això, cal ampliar l'escola i homologar-la. La construcció de la sala polivalent permetrà, alhora, obrir-se també a l'entorn més proper i oferir-la per a usos comunitaris a col·lectius i entitats que vulguin incidir en la transformació global de la societat.

.
Alhora, sabem que alguns contextos sociopolítics són complexos, i la situació requereix la migració forçada de persones, algunes d'elles encara en etapa de maduresa. Així, ens sembla molt important impulsar iniciatives com Projecte HELMA que treballa per desenvolupar un documental social sobre els joves que arrisquen la seva vida del Marroc a Espanya. El projecte HELMA (Somni) té la intenció d'ajuntar a la comunitat educativa en matèria d'educació social i treball social, per desenvolupar una tasca relacionada amb els joves que emigren sols a Europa. Aquest documental pretén ser una referència en l'àmbit comunitari i universitari. El mètode es basa en la premissa "JOVES que entrevisten JOVES", generant així un documental que serveixi com a eina de transformació social.

Per la seva banda, la comunitat educativa i les pròpies famílies poden fer equip per cooperar a favor de la comunitat, com és el cas de El Eco-Comedor ecològic multipremiat del Col·legi Públic Gómez Moreno, situat a l'Albaicín de Granada (Espanya), el qual travessa un mal moment econòmic. Després de 16 anys d'autogestió per part de les famílies, la gestió del mateix va sortir a concurs públic i una empresa de càtering multinacional va aconseguir l'adjudicació amb una baixa del 11% del preu ofert (3,64 € per menú). A l'abril de 2019 les famílies han recuperat la gestió del mateix després d'una intensa lluita, però han hagut d'assumir la rebaixa amb la qual l'empresa de càtering va guanyar el concurs. Per aquest motiu, necessiten suport econòmic per poder continuar amb el projecte. El menjador, a més d'estar integrat en el procés educatiu del centre, s'implica de forma conscient i compromesa en el procés d'ensenyament-aprenentatge com una aula més en la qual s'adquireixen destreses i valors que tenen un reflex directe en la salut (raspallat de dents), en la consciència (tovalló setmanal de tela enfront de l'ús de paper) i en la convivència (postura, comportament, actituds), a més de conèixer i aprendre a gaudir de productes i receptes de la cuina més tradicional i saludable, amb abundant presència de verdures i productes frescos.
.

Alavida és una experiència educativa que va començar com un somni i s'ha fet realitat. Fa quatre anys van emprendre el camí de l'homologació; des de llavors han fet grans esforços per complir amb la normativa espanyola i això ha implicat innombrables ajustos i diverses reformes. Ara la Comunitat de Madrid els exigeix la construcció d'un gimnàs com a últim requisit perquè Alavida sigui definitivament un col·legi homologat. Necessiten de la vostra ajuda perquè Alavida segueixi en peu i pugui seguir creixent; perquè aquesta experiència educativa tan valuosa i esperançadora no desaparegui.

Sense més, us desitgem una feliç jornada i molt d'amor. També molts anys de gaudir de la companyia de les persones trobades i escollides per dur a terme un projecte comú, les que us accepten tal com sou i posen en el vostre rostre, cada dia, un somriure 😊