🐋 Sabies que el cotó de sucre va ser inventat per un dentista, que sense mosques no tindríem xocolata i que la mel no té data de caducitat? A partir d'aquestes i altres curiositats, aquesta setmana a la redacció ens ha donat per preguntar-nos si realment coneixem les característiques fonamentals i l'origen del que mengem, els motius i el moment en què comencem a lluitar per uns ideals concrets o què ens va portar a interessar-nos per qui estimem ara, o ho vam fer en el passat o ho farem en el futur.

🌊 Així, amb cada campanya que ens arriba, intuïm sota la seva superfície totes aquestes interaccions que cristal·litzen en un projecte personal o col·lectiu, alimentat per una missió i impulsat amb tota la passió del món. Amb el temps hem après a acceptar que encara que no totes arriben a la riba, en la seva valentia de salpar ja van aconseguir la primera victòria i, com ens recorda aquella vella dita marinera, "tots els vaixells estan segurs al port, però no es van fer per això".

📬 En aquest butlletí anem a lloms d'una gran marea per donar continuïtat a un mitjà de comunicació independent i fonamental; ens sumem a la recuperació del saber ancestral per aprofitar els recursos alimentaris i tenir cura del planeta; acompanyem la lluita per la participació en igualtat a als "alardes" i a tot arreu; també recordem i recuperem la veu d'un autor imprescindible a les àrees de l'educació, la cultura i l'activisme. Gràcies per acompanyar-nos un dia més! ❤️

Salva un sacupan 🥖

Salva un sacupan 🥖

🌱 Davant la crisi climàtica que estem patint, són nombrosos els actors internacionals que alerten de la necessitat de transitar de l'economia lineal (produir-comprar-usar-tirar), que esquilma els recursos del planeta, l'economia circular, que allarga la vida dels recursos al màxim. Aquesta economia defensa la necessitat de reduir la producció i el consum, reutilitzar, reparar, renovar, reutilitzar i, finalment, reciclar.

🏡 Panduru vol contribuir a reduir el malbaratament alimentari elaborant deliciosa rebosteria amb pa excedent de fleca, inspirades en les dones de generacions anteriors que sempre van aprofitar el pa i altres aliments per al suport de les seves famílies. Avui responent a una necessitat diferent, la lluita contra el canvi climàtic porten aquesta idea al present, formulant noves receptes que ofereixen una alternativa de consum més sostenible.

👉 Suma't a la seva missió recolzant aquesta iniciativa a goteo.cc/salvaunsacupan.

25. urteurrena elkarrekin loratzen ✋

25. urteurrena elkarrekin loratzen ✋

🗓 A la dècada dels 90, unes poques dones van començar a reclamar la seva participació a les festes del seu poble.El 1996 un petit grup de dones va intentar entrar a l'exhibició i van ser tornades al soterrani on estaven amagades amb cops i insults. El 1997 algunes d'aquestes dones i homes van fundar al costat d'altres poques la Companyia Jaizkibel, que ja fa 25 anys i ho celebraran amb un Passeig Històric que recull la història de la companyia i els secrets de la lluita per la participació de les dones.

😌 A les dones ens ha portat fins aquí el convenciment de participar en igualtat a tots els espais de la vida i tenim clar que hi ha molt a fer. Que és un procés de conscienciació, diàleg i reflexió que cal fer dia a dia.

👉 Perquè no passin 25 anys més sense conèixer una ostentació única i paritària del poble recolza aquest esdeveniment a goteo.cc/elkarrekinloratzen.

Ara, Joan Fuster 📚

Ahora, Joan Fuster 📚

📚 "Ara, Joan Fuster" és la principal aportació d'Edicions Tanyada a la commemoració del Centenari de Joan Fuster. En aquest llibre, fusterians de diverses generacions presenten la vida i l'obra del de Sueca des de diverses perspectives: d'una banda, la del pensador, l'escriptor i el creador; i de l'altra, la de l'educador, l'agitador i l'activista polític, cultural i lingüístic.

🤔 Ara, Joan Fuster és, en definitiva, un assaig coral de defensa de l'actualitat i la urgència del seu llegat. Una invitació a pensar sobre ara i aquí, sobre tot el que necessitem fer per teixir, articular i implementar un programa ja no de reconstrucció, sinó de supervivència nacional. Un programa, és clar, que serà d'esquerres o no serà.

👉 Recolza la seva edició i aconsegueix el teu exemplar a goteo.cc/arajoanfuster.

Tot o Res: aquest dilluns acaba la 1a ronda de la campanya #LoNuestroEsDeVerdad

La campanya que aspira a aconseguir l'import més alt de la història de Goteo acaben de superar els 150.000€ amb el suport de 2687 persones i aquest és el moment clau per aconseguir-ho.

Com ja sabràs, parlem de goteo.cc/lonuestroesdeverdad per consolidar La Marea com a mitjà de comunicació 100% independent, que no admet publicitat sexista ni de l'IBEX ni dels que es lucren amb combustibles fòssils.

Recordes l'embassament de Valdecañas, a Càceres, pràcticament buit després que Iberdrola decidís turbinar aigua per produir energia? O aquell vídeo que demostrava com l'extrema dreta campava sense fre dins una caserna de l'Exèrcit? Recordes en quin mitjà vas llegir per primer cop informacions diàriament sobre canvi climàtic, sobre crisi climàtica? O quin diari va parlar a la portada de la cort d'empresaris de l'Ibex35 del futur Felip VI quan l'habitual era referir-se al príncep amb l'apel·latiu d'El Preparado? Són exemples de notícies i cobertures avançades per La Marea de les quals després se'n van fer ressò els grans mitjans de comunicació.

Ja només queden 5 dies per aconseguir que aquest mitjà segueixi existint. Per això, necessitem que remes al nostre costat, que facis arribar aquesta campanya als teus amics, a les teves amigues, als teus familiars... Som a la recta final i ens cal.

Moltes gràcies per fer-nos confiança i anem amb tot!

Formació gratuita per a impulsar la teva campanya #ESS!

Descifrando la Guerra 💥

Sabíeu que el crowdfunding pot potenciar el vostre projecte d'Economia Social i Solidària? A partir del 17 de novembre, des de la Fundació Platoniq, oferim tres tallers gratuïts i una trobada en línia adreçades a cooperatives i entitats que busquen finançar-se a través del crowdfunding. Fes-li una ullada a cadascun dels tallers i apunta't per aprendre, connectar amb altres iniciatives i llançar amb totes les garanties la teva pròpia campanya de micromecenatge.

TALLER 1: Introducció al Crowdfunding
Dimarts 17 de novembre (10:00-12:30)

En aquest taller formatiu gratuït us explicarem què és el crowdfunding segons Goteo. Et donarem claus per preparar un crowdfunding, fent especial atenció al teu relat, a la descripció del teu pressupost, recompenses individuals, i al teu compromís social.

TALLER 2: Eines i estratègies per a la comunicació del vostre crowdfunding d'Economia Social i Solidària
Dimarts 22 de novembre (10:00-12:30)

En aquest taller formatiu gratuït coneixeràs els elements que cal tenir en compte i les eines a la teva disposició per a la difusió de la teva iniciativa. Veureu com la comunicació és un element crucial per a l'èxit d'una campanya de crowdfunding. Un crowdfunding ben plantejat funciona també com a campanya de comunicació, ja que atorga visibilitat i projecció a la iniciativa. A més, s'amplifica l'impacte, ja que les iniciatives poden aprofitar més visibilitat i legitimitat.

TALLER 3: Disseny de la governança digital en projectes d'ESS
Dijous 24 de novembre (10:00-12:30)

Aquesta formació es realitzarà en una sessió de 2,5 hores on s'introduirà la importància de disposar de sistemes de governança de les iniciatives i els projectes, i es facilitaran recursos per al disseny de mecanismes digitals. L'objectiu és que els projectes en fase de consolidació coneguin els recursos necessaris per al disseny dels sistemes digitals de governança, i l'impacte social que genera la implementació a les comunitats.

TROBADA ONLINE: Espai d'intercanvi de coneixements, experiències i bones pràctiques per impulsar projectes
Dijous 1 de desembre (10:00-12:30)

S´organitzarà una trobada online de 2,5 hores que permetrà l´intercanvi d´experiències i bones pràctiques. Es tracta d'establir un lloc de trobada entre entitats i projectes que pugui generar sinergies a curt i mitjà termini per tal de reforçar-ne el paper i impulsar noves iniciatives. Aquest esdeveniment reunirà organitzacions públiques i privades dinamitzadores de l'ESS i impulsors de projectes que representaran amb les seves iniciatives els diferents ODS.

INCRIU-TE A: https://goteo.cc/inscripcionstejiendoalianzas

Ens veiem en 15 dies! 😜

Fins aquí hem arribat. Esperem que aquest butlletí t'hagi animat a seguir caminant cap la societat de totes i per a totes a la que ens anem acostant, poc a poc. Fins la propera!

TNos vemos en 15 días

Meet.coop

Seguint el nostre objectiu d’ajudar a desenvolupar l’economia dels béns comuns i el poder de les eines de codi obert, ara som membres de Meet.coop. Una cooperativa de reunions en línia que es preocupa per la privadesa i permet a les persones i organitzacions tenir reunions en línia de qualitat amb eines ètiques.

Meet.coop