Estem entusiasmades després de la publicació de la Guia "Com organitzar Assemblees Deliberatives per Sorteig Cívic en instituts"" que amb tant d'afecte han desenvolupat la nostra companya Tayrine Dias i el nostre co-fundador Olivier Schulbaum! Pots descarregar-la aquí.

Normal 🫧

A Fundació Platoniq som les primeres a tenir clar que la joventut és una part fonamental de la societat i la seva participació en la política és essencial per al desenvolupament d'una democràcia sana i forta. A ningú se li escapa que la manera com les persones joves participen ha canviat al llarg dels anys i continuen sent un factor important en la presa de decisions polítiques. Actualment, la signatura de peticions en línia, el consum conscient, el grafit, les declaracions a les xarxes socials, els flash mobs, les protestes i les manifestacions són les formes més visibles.

Aquesta guia s'enfoca a descriure els onze passos per organitzar una Assemblea Deliberativa, on els joves poden participar de manera diversa i inclusiva al seu institut o espai de convivència. L'Assemblea Deliberativa és un espai on cada participant es reuneix per explorar temes rellevants de la seva realitat, proposar accions o projectes, avaluar-ne els avantatges i desavantatges i decidir entre les propostes presentades quines compten amb el suport del grup per a la seva futura implementació.

La selecció de participants en una Assemblea Deliberativa es fa mitjançant sorteig cívic, una forma d'elecció més justa que les eleccions o referèndums. La democràcia per sorteig és més igualitària i ofereix igualtat d'oportunitats per a totes les participants, independentment de la seva ètnia, origen socioeconòmic, nivell educatiu o cultural. A més, no hi ha una competència per vots o candidatures, per la qual cosa la manca de competència evita que els guanyadors se sentin superiors i que els perdedors se sentin rebutjats.

Normal 🫧

L'experiència de Democràcia en Pràctica a Bolívia és un referent mundial en democràcia per sorteig a les escoles. Des d'aquesta iniciativa, s'emfatitza l'apoderament dels estudiants perquè puguin desenvolupar habilitats relacionades amb el treball en equip, la deliberació, la presa de decisions col·lectives i parlar en públic. L'elecció per sorteig és una manera de no discriminar en el procés d'aprenentatge escolar i fomenta l'apoderament dels estudiants.

En conclusió, la participació de la joventut a la política és essencial per al desenvolupament d'una democràcia forta i sana. L'Assemblea Deliberativa és un espai on els joves poden participar de manera diversa i inclusiva al seu institut o espai de convivència, i l'elecció per sorteig és una manera més justa de seleccionar els participants. La democràcia per sorteig ofereix igualtat d'oportunitats per a tothom i fomenta l'apoderament dels estudiants al procés d'aprenentatge escolar. És important donar suport i promoure la participació de la joventut a la política, ja que són ells els qui poden construir un futur més democràtic i equitatiu per a tots.

Fes-li una ullada i si vols organitzar un diàleg ciutadà o assemblea ciutadana al teu institut, barri o plaça, contacta'ns a info@platoniq.net i ho fem juntes!