•   Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la teva experiència i els nostres serveis, analitzant la navegació al nostre lloc web. Si continues navegant, considerarem que dones el teu consentiment per al seu ús. Pots obtenir més informació al nostre apartat Política de Cookies

Principis per a una economia oberta

C

Capital regadiu

El capital regadiu és la manera com anomenem al nostre particular fons o "pot" d'aportacions d'institucions i empreses col·laboradores, que complementa i pot multiplicar el procés de captació distribuïda de recursos col·lectius (gota a gota) de Goteo. És a dir, un canal complementari per a l'optimització de la inversió en recursos compartits, seguint l'interès de la societat civil, i el seu retorn en benefici del major nombre possible de persones. Més informació.

Pujar
Codi obert (open source)

Amb codi obert (open source) a Goteo no ens referim només a programari sinó en general al lliure accés, reproducció i distribució de 'codi font' (informació i/o coneixement digitalitzable, ja sigui en forma de patró, disseny, metodologia, programació, manual didàctic, etc) de qualsevol producte, servei o activitat.

El codi obert (al contrari que els models tancats) facilita la rèplica, la reutilització, la recontextualització, la remescla, en diferents comunitats connectades en xarxa; permet l'acció viral i la producció de derivats de l'original per a la seva adaptació i millora exponencial (gràcies a la col·laboració distribuïda); exemplifica i fa operativa l'accessibilitat i col·laboració al voltant d'un projecte comú. Més informació a Wikipedia.

Code Swarm: visualització guiada de les aportacions en el temps de la comunitat de desenvolupadors en torn al llenguatge de programació Python.
Pujar
Coneixement lliure

El coneixement és l'atribut humà que ens ha fet evolucionar com a espècie. No és un bé finit sinó tot el contrari: com més s'usa més creix, i per a això es requereixen determinades condicions socials que fomentin la seva generació, aprenentatge, interiorització, sistematització, transmissió i aplicació.

La filosofia del coneixement lliure considera el coneixement com un bé públic, que beneficia el desenvolupament igualitari de les persones, com a creadores i portadores del mateix. Per això, enfront de normatives restrictives com la propietat intel·lectual o les patents, el coneixement lliure es regeix per les següents llibertats (ha de gaudir d'almenys les llibertats 0 i 2):

  • Llibertat 0: permet l'accés per a ser adquirit i usat sense demanar cap permís.
  • Llibertat 1: permet ser modificat d'acord a necessitats específiques.
  • Llibertat 2: permet ser compartit amb els altres.
  • Llibertat 3: permet que les modificacions i millores derivades es distribueixin, contribuint al benefici col·lectiu.

Més informació a Wikipedia.

Pujar

D

Dades obertes (open data)

Dades obertes (open data en anglès) és una filosofia i pràctica que persegueix que determinades dades estiguin disponibles de forma lliure per a tothom, sense restriccions de copyright, patents o altres mecanismes de control.

Té una ètica similar a altres moviments i comunitats obertes com el codi obert (open source) i l'accés lliure (open access).

En la mesura que les dades (especialment les públiques) siguin publicades amb qualitat i en formats llegibles per màquines, es facilita la tasca a tercers per tal que les transformin afegint-les valor, en forma d'aplicacions (web, mòbils), resums o informes. Més informació a Wikipedia .

#opendata. Open Knowledge Foundation on Vimeo.
Pujar

F

Finançament col.lectiu (crowdfunding)

El finançament col.lectiu (de l'anglès crowdfunding) és una forma de cooperació entre moltes persones, generalment a través d'Internet, per reunir una suma de diners amb un fin comú o recolzar els esforços iniciats per una altra persona, grup o organització concreta.

El finançament col·lectiu, d'un temps ençà, ve responent a una gran varietat de propòsits: des de la pal·liació dels efectes d'un desastre natural o el desenvolupament de projectes culturals, fins al finançament de campanyes polítiques. Més informació a Wikipedia.

Pujar