Avantva és un projecte d'obrador cosmètic compartit, sota el paraigua d'una cooperativa de serveis sense ànim de lucre. No tenim coneixement de cap més projecte a Catalunya amb aquestes característiques. La cooperativa és assembleària, reinverteix els seus beneficis en ella mateixa, i els seus càrrecs no són remunerats. La nostra cooperativa té els valors de l'economia social i solidària i per tant posa a les persones al centre dels seus interessos.
Actualment, són escasses les iniciatives d'obrador compartit on es pugui elaborar productes cosmètics per les altes exigències que es demanen per part de les autoritats sanitàries, això fa que a les artesanes cosmètiques se'ls dificulti molt poder emprendre de forma regularitzada, i de forma individual, també pels alts costos derivats. Amb Avantva, esperem poder acompanyar a 20 dones artesanes amb el seu propi projecte per a fer-ho possible.
Característiques bàsiques i objectius
El nostre espai estarà ubicat als antics cups d'una antiga masia del s. XVIII, declarada Bé d'Interès Cultural Local, al bell mig del Poal, un poble de 600 i escaig habitants, al Pla d'Urgell. Temps ençà, com a gairebé tots els pobles, la gent s’ajudaven els uns als altres, sobretot en època de collita. Sabem per la gent gran del poble, que com que no sempre hi havien mitjans a totes les cases, el vi de tot el poble es piava (s'aixafava el raïm) allà, i es guardava en els 4 cups que encara es conserven. La casa tenia moltes terres, i la majoria de la gent del poble hi treballava a jornal, fent que les portes de casa estiguessin sempre obertes, amb gent entrant i sortint. La casa és estimada per tothom, la recorden afablement, i nosaltres li volem tornar aquest esperit. Volem que hi tornin a treballar, a entrar i sortir les persones, volem que torni a cobrar vida, i també volem retornar aquesta part social i cohesionadora tan important al Poal i al territori.
Tenim un projecte transversal, on comptarem amb un obrador artesà compartit amb punt de venda de proximitat i un espai cultural i social, dinamitzador i transformador.
Volem fer possible el nostre projecte d'obrador agroalimentari i obrador de cosmètica ecològica en un entorn rural, per a dones emprenedores, unint forces per a impulsar i dur a terme els nostres propis projectes amb totes les garanties legals, i donar visibilitat al nostre ofici sense perdre l'essència, amb els valors de la sostenibilitat i de l’economia social i solidària.
Necessitem adequar la zona dels antics cups per a posar les instal·lacions dels obradors, magatzem etc. L'edifici està datat aproximadament de principis del segle XX, i està construït amb paret de tàpia, i teulada de teula àrab. Volem conservar el seu caràcter històric d'arquitectura popular, i aprofitar les seves qualitats naturals per a potenciar-les. D'acord amb la nostra filosofia, l'adequació es durà a terme d'acord amb els principis de la bioconstrucció, utilitzant materials ecològics i respectuosos. Aquest és el principal motiu que fa encarir el pressupost, ja que en tot moment utilitzarem materials sostenibles i sense tòxics, en coherència amb el nostre projecte i amb el nostre compromís ambiental.

Però no només és això el nostre projecte. Som tants projectes com inquietuds tenim totes les persones que integrem Avantva, i li donem forma a través d'uns valors que ens defineixen, i que esdevenen alhora una declaració de principis:
1. Un espai per la cooperació i la creativitat.Som molt conscients dels valors d'una cooperativa, el treball hortizontal i en equip és un dels nostres punts forts. Co-crear aquest espai ens permet ser creatives i recolzar projectes comunsi i individuals per poder-los dur a terme i empoderar-nos com a persones

2. Un lloc per aprendre, ensenyar, i créixer com a persones.Volem créixer com a persones i com a comunitat. Desitgem compartir els nostres coneixements amb les persones, per a construir una millor societat, sensibilitzar i també aprendre les unes de les altres.
3. Un espai on regular els nostres productes de cosmètica naturals. La cosmètica natural forma part de la sostenibilitat, i és indispensable per a poder seguir oferint els nostres productes amb la qualitat i seguretat exigides.
4. Abraçar els valors de la sostenibilitat i cooperativisme, tan necessaris avui. És la nostra forma d'aportar conscientment aquests valors per al món que volem i necessitem per a les properes generacions.

5. Un espai on desenvolupar projectes emprenedors comuns. Aquestes coses passen quan dones amb tant de potencial s'uneixen i creen. A Avantva també potenciarem això, i des del principi ja planegem formular i produir una marca comuna, amb diferents productes que també ens uniran i ens serviran de fil conductor.
6. Un somni, que podem construir juntes. Per a nosaltres això esdevindrà un gran somni fet realitat! Moltes persones han d'abandonar els seus projectes per falta d'un obrador on tenir l'oportunitat de professionalitzar i visibilitzar el seu ofici. Ara, juntes, i amb vosaltres ho podrem aconseguir.
7. Un projecte on ens comprometem amb el territori.Per a nosaltres el territori és una part molt important del nostre compromís. Amb la seva gent, i la seva implicació, és com podrem arribar lluny. Totes i cadascuna de nosaltres ens hem compromès a obrir les portes d'Avantva per a compartir tant amb les persones, com amb entitats afins la nostra tasca. Esdevé un punt d'intercanvi. Tant és així que obrirem també un punt de venda a les nostres instal·lacions per a donar suport a altres productores locals, i obradors compartits propers, intercooperant.

8. Un projecte amb responsabilitat social, mediambiental i econòmica. És un dels puntals que fa coherent aquest projecte: la sostenibilitat. No només cerquem la sostenibilitat per a cada projecte individual compartint recursos, sinó que a més a més, ho traslladem a tots els camps. Un espai on posem al centre a les persones, que gestionarem amb energies verdes, i que serà adequat amb els principis de la bioconstrucció.També creiem en la dinamització del territori, com a motor transformador de la societat.
9. Un espai per materialitzar el nostre projecte i minimitzar la nostra empremta ambiental. Si ens ajudeu a fer-ho possible, no només estareu donant suport a l'autoocupació, sinó que compartint, també generarem menys pol·lució. A Avantva, oferim compartir les matèries primeres, especialment seleccionades, amb una altíssima qualitat i de fonts sostenibles, sempre que sigui possible de proveïdors propers, i sempre obtingudes de forma respectuosa i sota condicions laborals dignes.
10. Un lloc on professionalitzar el nostre ofici d'artesanes sense perdre l'essència. Per a nosaltres és important no desvirtuar l'artesania, on cadascuna amb el seu projecte i els seus coneixements, escull de forma molt curosa cadascun del seus ingredients per a fer un producte de qualitat, sense tòxics, i beneficiós per a la persona que l'utilitzarà. Hi ha molt de nosaltres en cadascun dels notres productes, preparats amb consciència, i amb lots petits.
En definitiva, un espai per compartir, crear i construir en comunitat. Tenim uns objectius comuns, i uns valors ferms!

Motivació i a qui va dirigit el projecte
Un bon dia (de segur que era així) ens vam despertar i ja existia Avantva. Doncs no! Però sí que augurem que després d'aquell primer bon dia en vindran molts més de bons.
Darrere d'Avantva hi ha molts dies de treball, individual i en equip, el que veieu aquí són moltes hores de donar tombs a com donar forma a la idea. Vam tenir altres noms, altres variants, però finalment va acabar conformant-se amb la seva millor versió.
El projecte, primer va ser pensat com a individual (podeu veure el post a l'instagram), però la seva evolució lògica ens va fer comprendre que havia de ser compartit amb altres dones, per a unir forces i inquietuds amb altres persones amb realitats i situacions afins; i ara amb aquestes dones caminem juntes cap al nostre projecte comú.
Per què ens diem Avantva? Perquè aquesta paraula tan antiga, tant de les nostres terres de ponent, té una connotació que transmet força i empenta, va endavant.
Avantva va néixer com a resposta a una situació concreta, i dóna finalment lloc a la cooperativa sense ànim de lucre.
Ser dona i ser emprenedora no és fàcil. Sembla un clixé, però és així. Si a més a més decideixes tenir família i infants la cosa es va complicant, el poder realitzar-te professionalment i personalment a la vegada que concilies el teu treball, es converteix en una odissea, i si a més a més ets artesana de la cosmètica encara és una fita que necessites molta més imaginació per dur-la terme.
Tothom (i totdon) que s'ha proposat emprendre algun dia, sap que això costa. Les artesanes de la cosmètica natural, a l'hora de regularitzar els nostres productes, ens trobem amb una legislació que no sempre contempla l'artesania com a forma de vida. Partim de què les exigències i mesures que es demanen, estan normalment fora del nostre abast. Per això compartir sempre esdevé una opció que ens permet poder assolir amb més facilitat (sense deixar la seva complexitat) aquesta meta.
Avantva podria ser el resum d'aquesta idea imaginativa que proposem per a que 20 d'aquestes dones puguem arribar a elaborar els nostres productes, de forma sostenible, i responsable amb el medi ambient, i també lògica amb el territori, donant cabuda a les productores de proximitat i als valors ètics de l'economia social i solidària.

A qui va dirigit el projecte?
El projecte mentre va prenent forma, creix de forma transversal. El projecte té tres potes que es complementen i sumen:Ens enfoquem sobretot en les tres vessants importants d'Avantva per a respondre aquesta pregunta.
- Els obradors compartits. En el primer obrador s’hi elaborarà cosmètica natural i ecològica. Dirigit a persones artesanes que podran fabricar-hi els seus propis productes i també de la marca cooperativa, amb les garanties i permisos vigents, fent que puguin professionalitzar-se i vendre legalment els seus productes. També a les persones que creguin en el nostre projecte, posant èmfasi en aquests punts, com a objectius a llarg termini:
- Aconseguir un preu accessible a la cosmètica ecològica.
- Producció artesanal viable amb lots petits, sense perdre l'essència de l'ofici.
- Productes de major qualitat, compartint matèries primeres més fresques
- Reducció de l’empremta ecològica per l’abastiment de materials
- Productes fets amb cura, amb condicions idònies i sense estrès
- El punt de venda físic i online. D’aquesta manera, les artesanes poden vendre els seus productes en un punt físic i també al web de la cooperativa, donant-los visibilitat i promoció. Dirigit a les artesanes de la cooperativa, les productores de proximitat, i en especial a aquelles persones que participin de l'ESS i consumeixin els seus productes amb aquests valors. També a les persones que creguin en els estils de vida saludables, la sobirania alimentària i cosmètica, i la reducció de residus. Aconseguim amb aquest espai:
- Visibilitzar la tasca i els productes de les artesanes
- Crear grups de consum
- Donar un lloc de preferència a les productores de proximitat
- Sensibilitzar sobre aspectes de sostenibilitat
- Sobirania alimentària i cosmètica
- L'espai polivalent. És voluntat de la cooperativa també dinamitzar el territori tant de forma social com cultural. Adreçat a les divulgadores, i altres entitats, a més a més del públic consumidor, que poden fer d'Avantva un punt de trobada amb altres persones i famílies per compartir inquietuds, i iniciatives que neixin d'aquestes.
- Esdevenir un punt de trobada per a famílies i entitats.
- Convertir-se en un pol de dinamització territorial i transformació social.
- Ser un lloc d'acollida d'iniciatives.
- Fomentar la relació, col∙laboració, participació i, si esdevé, el voluntariat.
- Crear i donar suport a la creativitat, l'art, la cultura, l'educació i la creació.

Experiència prèvia i equip
Som un equip molt ben complementat, tant de la part impulsora com d'altres agents i persones amb competències diferents, que garanteixen la viabilitat del projecte des de l'inici, que donada la seva experiència en àmbits tan diversificats li aporten riquesa i l'enfocament necessari per a dur-lo a terme, formant un equip sòlid i altament capacitat, amb expertesa per a consolidar-lo.
Equip impulsor
-
Esther. L’ànima del projecte. Gestora Cultural. També formada en Arts Plàstiques i Disseny, relacionada sempre amb la cultura. Ha cursat estudis de comunicació. Ha treballat com freelance fent estades a l'estranger, en centres d’art, i a l'Institut de Recerca en Identitats i Societats (UdL), com tècnic de recerca. També ha treballat en ajuntaments com a dinamitzadora juvenil, i fent tasques de programació cultural i cohesió social. La seva tasca en aquest projecte és el lideratge i gestió dels diferents aspectes del projecte, redacció, terminis, difusió i comunicació, i més endavant gestionarà el funcionament i coordinació de la cooperativa, acompanyament de sòcies, gestió d’espais i suport a la tècnic de l’obrador.
-
Alfredo. Enginyer agrònom especialitzat en indústria agroalimentària, i estructurista. Actualment compagina la docència (certificats de professionalitat i reinserció laboral pel SOC i universitat Rovira i Virgili), amb la seva pròpia enginyeria Asedeco. Ell és una peça també clau en el projecte. No només per la part tècnica, sinó també per la creativa. Ell s’encarrega de la planificació i tot el projecte tècnic, i serà qui dirigirà les obres d'adequació de l'edifici, mantenint les seves característiques pròpies i amb tècniques de bioconstrucció i prioritzant les energies renovables.
-
Natàlia. Graduada en Enginyeria Informàtica i del Màster d'Enginyeria de Programari Lliure. Al 2011 va ser seleccionada pel programa de beques ICEX i va anar un any a treballar a l'oficina de comerç exterior de l'ambaixada espanyola a Oslo, Noruega. Va viure a Noruega fins a l'any 2017, quan va decidir que volia tornar a les arrels i va tornar a Lleida. Actualment treballa en una empresa de seguretat informàtica. La Natàlia té una gran experiència en tot l'àmbit de la informàtica i encaixa especialment en el projecte pel seu coneixement i implicació en la comunitat del programari lliure, que és la forma de programari que més s'ajusta als valors del nostre projecte. Ella ajudarà a la gestió interna de la cooperativa i desenvoluparà les eines informàtiques que es necessitaran com la web, la intranet i botiga online.

S' afegeixen com a part actora, les membres de la cooperativa, les artesanes que formen part de l'assemblea, aportant també recursos i coneixements propis, les quals també prenen decisions i tracen el full de ruta d'Avantva Coop, sent part de l'equip i impulsores a la vegada. Ens organitzem en comissions de treball i grups motors per a les diferents tasques. Actualment, pràcticament hem assolit el número mínim d'artesanes per a fer viable econòmicament el projecte. Som la Laura, la Dina, la Consuelo, la Tània, la Paula, l'Anna, la Maria José, la Marta, la Roxana, la Pepa, l'Ángela, l'Amaia, la Gemma, la Sònia, la Sonia (en som dues, sí!), l'Esther...
Integrem també a l'Ariadna, enginyera química, que ha estat des dels inicis del projecte com assessora, intervenint en el disseny dels espais per a la seva màxima optimització i per tenir en compte les infraestructures necessàries. Té una àmplia experiència en la creació i gestió d'obradors compartits, en els quals ha treballat durant molts anys de la seva trajectòria professional. Ella farà la tasca d'homologació i permisos per a l'obrador. A més a més, donarà el servei d'acompanyament i d’assessorament tècnic en el procés d’elaboració en la formulació, creació de nous productes, i la supervisió i alliberament dels lots fabricats a l'obrador. Establirà els criteris de bones pràctiques i protocols de procediment de treball dins de l’obrador cosmètic.
Infraestructures
Disposem d'una infraestructura amb moltes possibilitats i a nivell estratègic molt potent per a fer-ho:
- L’espai que ocuparà la cooperativa són dos antics magatzems de finals de sXIX, principis del XX, fets de murs de tàpia, i de més de 4 metres d’altura, que eren utilitzats antigament per emmagatzemar productes agraris i fer-hi vi (encara es conserva la part on s’elaborava el vi, amb 4 cups, que és on s’ubicarà la botiga, per tal de preservar-los). Tenim com a avantatge que els magatzems estan situats al costat del nucli urbà, que és zona de vianants, i per l’altra banda de carrer, tenim la parada de l’autobús.
- Equipaments: actualment els magatzems només tenen l’estructura, tot i que se’ls hi ha anat fent algunes intervencions, com un annex on s’ubicaran els serveis, també tenen la instal·lació de l’aigua i les canonades feta, així com també disposen de fibra òptica. Les properes actuacions ja seran les pròpies de la rehabilitació i adequació de cadascun dels espais, quan es facin les obres.

Tecnologia: està també ideat en el projecte que les instal·lacions puguin funcionar amb targetes intel·ligents i no pas amb clau. S’ha optat per aquesta tecnologia per flexibilitat de les artesanes i altres entitats que utilitzin les instal·lacions fora dels horaris laborals convencionals, per a poder cobrir la part de conciliació familiar, i que cadascú es pugui adaptar als seus propis horaris.
Per una altra banda, les reserves, gestió d’espais, trameses de documentació, etc., es gestionaran a través d’una intranet que estarà programada i especialment dissenyada per una de les sòcies impulsores, la Natàlia. Per aquesta comesa, utilitzarem programari lliure. Pel que fa a la pàgina web, actualment ja en ús, se seguirà actualitzant a mesura que creixin les necessitats, com ara introduir una àrea d’usuari, o bé posar l’apartat de botiga online.
El nostre espai està pensat per a ser un obrador amb dues sales blanques, una per a sabons i cosmètica sòlida, amb eixugador, i una altra per a cosmètica fina. Aquestes dues sales ens asseguraran que puguin treballar de forma individual i amb màxima disponibilitat. També tindrem una zona d'emmagatzematges individual i col·lectiva, els vestidors, sala de pesatge, les corresponents sales de condicionat, una sala d'expedició, i un laboratori de microbiologia per a fer les proves bàsiques abans de ser enviades les mostres als laboratoris. Està pensat per a ser un circuït i optimitzar sempre els recursos. Tots els materials respectuosos que estiguin permesos per a l'homologació de les sales, hi estaran integrats. Hi haurà intercanvi d'aire, que es realitzarà dos cops l'hora i també pressió negativa per a l'eliminació de patògens
Altres recursos
Durant aquest temps la Cooperativa Avantva ha anat realitzant diverses actuacions i la contractació de diferents agents necessaris per a dur a terme els obradors compartits. En aquest punt la pròpia cooperativa ha realitzat diferents despeses en conceptes d'honoraris, projecte d'obres d'adequació, projecte d'activitat, informes tècnics, direccions d'obra, CSSFE, creació de la cooperativa, actuacions prèvies, etc.) per un valor aproximat de 30.800€.
Ara toca l'últim tram per a poder materialitzar tot el projecte en una realitat.
Rebreu les vostres recompenses tan bon punt les obres de l'obrador estiguin enllestides, l'estrenarem fent el vostre sabó entre totes les artesanes.
