The Tile Project

Imatge de capçalera
Veure vídeo

Aportant € 10

Moltes gràcies!

1.Agraïment etern

> 07 Cofinançadors

Aportant € 25

Moltes gràcies i un regal per tu!

1.Estarem sempre agraïts pel teu esforç
2.El teu nom estarà dins la llista dels nostres mecenes i tindràs prioritat en els nostres events

> 07 Cofinançadors

Aportant € 35

Samarreta original 'The Tile Hunter'
 1. Et regalem la samarreta original ‘The Tile Hunter’
 2. Estarem sempre agraïts pel teu esforçnts
 3. El teu nom estrà dins la llista dels nostres mecenes i tindràs prioritat en els nostres eve
> 00 Cofinançadors

Aportant € 50

Medalla de bronze early adopter

1.Medalla de bronze per ser una de les primeres persones en adoptar i endur-se una rajola hidràulica catalana original, ja restaurada i amb un informe històric-artístic i científic

> 20 Cofinançadors

Aportant € 75

Medalla de plata early adopter

1.Medalla de plata per ser una de les primeres persones que adopta una rajola hidràulica catalana! Recompensem el teu esfoç amb una rajola ja restaurada acompanyada del seu informe histórico-artístic i científic.
2.Ademés et regalem la samarreta original 'The Tile Hunter'

> 01 Cofinançadors

Aportant € 100

Medalla d’or early adopter

1.Medalla d’or per ser una de les primeres persones que adopta una rajola hidràulica catalana! Recompensem el teu esfoç amb una rajola ja restaurada acompanyada del seu informe histórico-artístic i científic.
2.Ademés et regalem la samarreta original “The Tile Hunter”
3.El teu nom apareixerà de manera permanent com a principal patrocinador del projecte en les nostres xarxes socials i web.

> 13 Cofinançadors

Aportant € 150

'Tile Project' immersió total

1.Seràs una de les 10 persones afortunades que podran disfrutar en exclusiva d’ una experiència única que inlou: busqueda i rescat de rajoles pel carrer, visita a la colecció, taller sobre el procés de neteja i d’analisis morfològic i de color.
2.A més, t’enduràs la rajola que previament hauràs rescatat, netejat i analitzat. També t’enduràs el seu informe històrico-artístic i científic.
3.Finalment el teu nom apareixerà de manera permanent com a principal patrocinador del projecte en les nostres xarxes socials i web.

> 02 Cofinançadors

Aportant € 200

Apadrina una rajola

1.Seràs una de les 10 persones afortunades que podran disfrutar en exclusiva d’un taller enfocat en la conservació i l’estudi tècnico-científic de la rajola hidràulica, des de el procés de neteja fins a l’anàlisi de color i morfologia.
2.T’enduràs la rajola amb la que hauràs treballat i també el seu informe, però sobretot podràs batejarla amb el nom que decideixis, aquest nom es convertirà en el seu nom oficial en el nostre catàleg, exposicions i activitats.
3.Finalment el teu nom apareixerà de manera permanent com a principal patrocinador del projecte en les nostres xarxes socials i web.

> 03 Cofinançadors

Aportant € 250

Visita a la històrica fàbrica Mosaics Martí!

1.Seràs una de les 10 persones afortunades que podràn fer una visita guiada a la única fàbrica que ha resistit al pas dels anys, Mosaics Martí.
2.Podràs fer una rajola amb un mestre artesà mosaista! (www.mosaicsmarti.com).
3.També podràs batejar una rajola amb el nom que tu vulguis.
4.Finalment el teu nom apareixerà de manera permanent com a principal patrocinador del projecte en les nostres xarxes socials i web.

> 01 Cofinançadors

Aportant € 350

Tattoo rajolaire!

1.Escolleix algún disseny que et vulguis tatuar a la pell entre els centenars de models que te The Tile Hunter al magatzem. Bhorn Tattoo and Design (www.bhorntattoo.com) s’ocuparà de la resta.
2.El teu nom apareixerà de manera permanent com a principal patrocinador del projecte en les nostres xarxes socials i web, y podràs batejar una rajola amb el nom que tu vulguis.
3.Inclou samarreta oficial "The Tile Hunter Barcelona"

> 00 Cofinançadors

Aportant € 500

Taula estil modernista

1.Escolleix una taula entre els 4 models amb linia modernista que ha creat un artesà de l’equip 'The Tile Hunter', posteriorment pintades per un altre artista i enriquides finalment amb algunes de les millors rajoles que hem trobat al carrer.
2.El teu nom apareixerà de manera permanent com a principal patrocinador del projecte en les nostres xarxes socials i web, i podràs batejar una rajola amb el nom que tu vulguis.
3.Incou samarreta oficial "The Tile Hunter Barcelona"

> 01 Cofinançadors

Sobre aquest projecte

Cerca, rescat, estudi y valorizació de rajoles hidràuliques catalanes

Necessitats Infraestructura Mínim Òptim
Manteniment i adaptació del magatzem
Contribuir a un any de despeses: - Adaptació del magatzem per a les tasques de catalogació i anàlisis - Dispositius per a medir paràmetres ambientals per a garantir un entorn adequat a la conservació de les rajoles hidràuliques - Subministre d ´electricitat i aigua per al ùs de les maquinaries per a la conservació i anàlisis.
€ 2.000
Despeses de serveis de Goteo i pagaments de les comissions bancaries
Suma fixa per als serveis proporcionats per Goteo i els pagaments de les comissions bancaries
€ 650
Despeses dels serveis de Goteo i comissions bancaries
Suma fixa per als serveis proporcionats per Goteo i els pagaments de les comissions bancaries
€ 300
Necessitats Material Mínim Òptim
Millora de la maquinaria analítica
Necessitem millorar la maquinaria desenvolupada en codi obert dins del projecte smARTS i adaptar-la per a utilitzar-la exclusivament per analitzar rajoles: - Millorar del sistema de microcámeres - Millorar l´estrcutura per a una major estabilitat. - Afeigir motors pas-pas per automatitzar completament la maquinaria. - Afeigir sensor táctil per garantir un anàlisis sense contacte. - Afegir sensors de temperatura, humitat i llum i poder garantir el control del entorn del anàlisis.
€ 700
Regals
Suma general per cobrir las despeses dels regals
€ 450
Regals
Suma general per cobrir les despenses dels regals
€ 250
Necessitats Tasca Mínim Òptim
Comunicació i difusió
Necessitem  posar en marxa un servei de comunicació i difusió eficaç per promoure el projecte al llarg de la seva duració a traves de: - Difusió des resultatas a traves de les nostres xarxas socals. - Promoció de la app digital i del lloc webead dissemination of the project
€ 1.800
Promoure i intensificar les iniciatives de recerca i rescat
Aquests diners seran utilitzats per a: - Promoure tres events de Tilecrossing en els districtes de Ciutat Vella, Eixample i Gràcia. -Organitzar iniciatives de divulgació y valorització, involucara associacions locals dels districtes de Ciutat Vella, Eixample  i Gràcia( jornades informatives, tallers, exposicions itinerants, etc.)
€ 2.000
Anàlisis i catalogació de 500 rajoles hidraúliques catalanes
Aquests diners seran utilitzats per a beques estudiantils i investigadors qualificats que treballaran sobre 500 rajoles, una per tiplogia. Aquest estudi inclou:  - Estudi i catalogació històrico- artística  - Anàlisis espectral dels colors de les rajoles. Les dades seran utilitzades per a crear la carta dels colors i formes de les rajoles hidràuliques catalanes.
€ 3.000
Més anàlisis i catalogació
Aquests diners seran utilitzats  per analitzar i catalogar unes 350 rajoles hidraúliques catalanes més
€ 2.000
Promoure i intensificar les iniciatives de recerca i rescat
Description Aquesta suma servirà per ampliar la campanya de recerca, rescat i valorització: - Un taller més - Un exposició intinerant més
€ 1.750
Comunicació i difusió
Més iniciatives de comunicació i disfusió: - més difusió dels resultats a traves des las nostres xarxes socials. - més promoció de la app digital i del web
€ 700
Total € 10.600 € 15.600
Imprescindible
Addicional

Informació general

Les rajoles hidràuliques catalanes són un element arquitectònic i decoratiu que durant els últims anys s´ha transformat en un dels símbols més evidents de l´especulació immobiliària que afecta a la ciutat de Barcelona. Aquesta pressió fa que cada dia desenes de reformes llençin centenars de  rajoles antigues, cada una de elles feta a ma per un artesà anònim. Malgrat la seva infinitat de formes colors i del seu significat històric i cultural, als carrers de la ciutat és molt fácil trovar sacs d'enderrocs plens de rajoles oblidades.
Joel porta uns 4 anys buscant i rescatant de manera incansable i voluntària rajoles hidràliques, pentinant els carrers de Barcelona a diari, organitzant iniciatives publiques perquè aquest patrimoni cultural pugui ser conegut, valoritzat, i sobretot no oblidat. Al principi només les recuperava per diversió, actualment s’ha covertit en una responsabilitat, en menys de 4 anys en Joel ha rescatat més de 25.000 rajoles, amb més de 1600 models diferents, i ha convertit el rescat de rajoles en un moviment,  The Tile Hunter, com s’el coneix a les xarxes socials. Mainardo és un investigador de la Universitat de Vic, i fa uns dos anys que duu a terme un projecte per realizar tecnología oberta i de baix cost per a l´anàlisi sobre béns culturals.
Joel i Mainardo es van trobar rescatant rajoles als carrers de Barcelona, i ara comparteixen un somni: llençar junts un projecte per la recerca, rescat, estudi tècnic-científic i posada en valor de les rajoles hidràliques catalanes.
Així ha nascut la idea 'The Tile Project' les finalitats del qual són seguir buscant i rescatant de la destrucció les rajoles catalanes, seguir estudiant-les des d´una perspectiva històrico-artística i social, i implementar les anàlisis científiques per la seva conservació i valorització a través de l´utilització de tecnología oberta.

Característiques bàsiques i objectius

'The Tile Project' neix de la convergència de l´iniciativa de ‘The Tile Hunter’ i del projecte ‘smARTS - Smart tecnology for analysis and monitorng of cultural heritage materials’. La primera està enfocada en cercar, rescatar, catalogar i posar en valor les rajoles hidràuliques catalanes; mentre que el segon està enfocat en ciencia i tecnología inclusiva aplicada a la conservació dels béns culturals.

Els objectius de ‘The Tile Project’ son:
1) Ampliar la col·lecció de rajoles hidraúliques catalanes promovent  iniciatives innovadores de recerca i rescat, reforçar les iniciatives que ja están en marxa, i promoure el projecte cultural.

 • Promoure el joc als carrers de recerca i rescat “Tilecrossing”.
 • Promoure la utilització de la app digital realitzada dins de l´iniciativa ‘The Tile Hunter’ per fomentar l’implicació ciutadana en las activitats de recerca i rescat.
 • Organitzar activitats promocionals involucrant  institucions públiques i privades territorials, i associacions locals ( jornades informatives, exposicions itinerants, tallers,etc…)

2) Catalogació sistemática de les rajoles hidràuliques catalanes de la col·lecció de ‘The Tile Hunter’

 • Catalogació històric-artístic, incloent informacions històriques, localització del context urbà i social, informacions estètiques i morfològiques.
 • Anàlisis físics dels materials utilitzant dispositius tecnològics oberts i de baix cost, amb el objectiu d’estudiar les tècniques i materials tradicionals, i així sugerir un protocol de bona pràctica i per a la seva restauració òptima, així com la rèplica de rajoles.

3) Creació d’una “Carta de colors i formes” de les rajoles hidràuliques catalanes: un document únic que inclogui les informacions històric-artistiques i les dates técnico-científics recollits, i que serveixi per optimitzar les intervencions de conservació de conformitat amb les normes internacionals, i per porporcionar una sòlida guía de bona practica per als artesans que es dediquen a mantener amb vida aquesta técnica tradicional.

L’objectiu principal d´aquesta campanya es finançar les despeses de gestió i organització de les inciatives de recerca i rescat, de la catalogació històric-artistic i tècnic-científic, i de la divulgació de les dades obtingudas durant el procés. A més, part dels diners servirá per finançar les despeses de comunicación i divulgació de la campanya de crowdfunding.

Totes les persones involucradas dins del projecte, ja han començat a traballar en algunes de les tasques planificades. Joel amb  la seva iniciativa “The Tile Hunter”, rescata rajoles hidràuliques centenaries des-de fa anys i a part de reconvertir-ne una part d'elles en objectes singulars, també organitza el Tilecrossing. Un joc de geocaching i gratuït en el que participen tot tipus de persones interessades en el rescat i valorització del patrimoni cultural. Dins del projecte ‘smARTS’, el Mainardo ja va dibuixar y posar en marxa una maquinaria per a dur a terme anàlisis sobre materials historico-artistics i arqueològics. Aquesta maquinaria serà utilitzada per al monitoreig i anàlisis dels atributs estètics, morfològics i colorimètrics de les rajoles hidràuliques.
Aquest projecte necessita una empenta per a ser llençat de manera definitiva, per a poder consolidar les fites ja assolides, i començar una activitat més estructurada d´acord als objectius fixats.

img-4337.-1..jpg img-2292.jpg 0-213.jpg

Motivació i a qui va dirigit el projecte

Creiem fermament que els béns culturals exerceixen un paper molt important en el desenvolupament d´una economia local sontenible, fins i tot representant un poderós instrument per al foment de la cohesió i inclusió social. A més, el patrimoni cultural material i inmaterial està reconegut com un dels factors principals per atreure un turisme de qualitat. Per aquest motiu, les iniciatives que tenen com a finalitat la conservació del patrimoni cultural son obligatòries, no només per a recuperar i preservar la cultura material sinó també per a promoure el desenvolupament, la particpació i el dialeg intercultural.
Encara mès, ‘The Tile Project’ es beneficia de la participació activa ciutadana, fomentant així la sensibilitzatció dels ciutadans sobre els bèns cultural i la necessitat de preservar-los.
Finalment, es un projecte altament multidisciplinari que involucra professionals i investigadors de diferentes ámbits, promou un enfocament innovador en las ciència aplicada al patrimoni cultural i ofereix beques d´investigació per a joves estudiants.

Experiència prèvia i equip

‘The Tile Hunter’ és una iniciativa basada en el voluntariat i finalitzada en la búsqueda  i recuperació (mitjançant qualsevol metode) del major nombre possible de rajoles hidràuliques centenàries. La iniciativa ‘The Tile Hunter’ va neixer fruit de la casualitat entre dos amics i ha sigut creada, organitzada i promoguda por Joel, que ha estat capaç de cridar l’atenció de la societat civil, dels mitjans de comunicació i de la recerca acadèmica sobre la necessitat de salvar i valorar aquests elements tan peculiars del patrimoni cultural català. Durant els últims 4 anys en Joel ha rescatat més de 25000 rajoles hidràliques trobant més de 1600 models diferents. Aquestes xifres són úniques, i pel que sabem, la col·lecció de rajoles hidràliques de ‘The Tile Hunter’ és una de les més representatives en quant a quantitat i varietat. Gràcies a la continuitat de les activitats promocionals en el territori aquesta col.lecció segueix creixent dia a dia. The Tile Hunter compta amb una xarxa de suport consolidada que li permet salvar rajoles hidràliques de la destrucció i l’oblit. Una comunitat molt àmplia de colaboradors i seguidors que fa possible el projecte cultural ‘The Tile Hunter’, els esforços del qual segueixen cridant l’atenció dels mitjans de comunicació de Catalunya, Espanya i el Mon.
‘smARTS – Smart technology for analysis and monitoring of cultural heritage materials’ és un projecte multidisciplinari que agrupa les disciplines de la ciència aplicada a la conservació des béns culturals i la mecatrónica, amb l’objectiu de dibuixar, crear i experimentar dispositius de tecnología sostenible pel patrimoni cultural. El projecte ‘smARTS’ està a càrrec de Mainardo, un investigador que el seu treball està focalitzat en la ciencia ciutadana i la ciència aplicada al patrimoni cultural. Dins del ‘smARTS’, Mainardo realitza dispositius en codi obert i de baix cost per al monitoratge i anàlisis de superficies de béns històric-artístics i arqueològics. El projecte ‘smARTS’ ha estat finançat per la UE dins del programa Horizon 2020, i es duu a terme dins del grup de recerca ‘Mecamat – Mechatronics and Modelling Applied to Technology of Materials’ de la facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya

img-2290.jpg 05.jpeg

Compromís social

Objectius de Desenvolupament Sostenible

 • Treball decent i creixement econòmic

  Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l'ocupació plena i productiva i el treball decent per a tots

 • Ciutats i comunitats sostenibles

  Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles